Proč nejíst kysané zelí, když máte dnu

Dna je bolestivé onemocnění kloubů způsobené hromaděním kyseliny močové v těle. Pokud trpíte dnou, je důležité upravit svůj jídelníček a vyhnout se potravinám, které mohou zhoršit příznaky. Jednou z potravin, o které se často vedou diskuze, je kysané zelí. Pojďme se podívat na důvody, proč byste měli být při konzumaci kysaného zelí obezřetní.

Vysoký obsah sodíku



 Jedním z hlavních důvodů, proč byste měli omezit konzumaci kysaného zelí při dně, je jeho vysoký obsah sodíku. Šálek kysaného zelí obsahuje přibližně 940 mg sodíku, což je 41 % doporučené denní dávky. Nadměrný příjem sodíku může vést k zadržování vody, zvyšování objemu krve a zvyšování krevního tlaku, což může zhoršit příznaky dny.

Riziko nadýmání a plynatosti


Kysané zelí obsahuje rostlinný cukr rafinózu, který může způsobovat nadýmání a plynatost. Tyto potíže se mohou objevit zejména po větší konzumaci kysaného zelí a mohou přetrvávat až dva dny. Nadýmání a plynatost mohou zhoršit bolest a nepříjemné pocity spojené s dnou.

Možné riziko průjmu a křečí

Při konzumaci nadměrného množství kysaného zelí může nestrávená rafinóza zvýšit hladinu vody ve střevech, což může vést k častým stolicím nebo průjmu. Kromě toho se mohou objevit i bolestivé křeče břicha. Tyto příznaky mohou být pro pacienty s dnou velmi nepříjemné a zhoršovat jejich celkový stav.

Narušení činnosti střev

Nízké pH kysaného zelí a vysoká koncentrace laktobacilů mohou narušit činnost střev u osob, které nejsou zvyklé na kyselé potraviny. Toto narušení může vést k dalším problémům, jako je nadýmání, plynatost nebo průjem.

Riziko rakoviny žaludku a migrén

Pokud není kysané zelí vyrobeno správně a obsahuje dusitany a aminy, může to zvýšit riziko rakoviny žaludku a migrén. Proto je důležité kupovat kysané zelí pouze od ověřených výrobců a dodržovat správné skladování.

lternativy pro pacienty s dnou

Pokud máte dnu a chcete konzumovat kysané zelí, doporučuje se omezit jeho množství na malé porce 2-4 krát týdně. Alternativou může být také příprava kysaného zelí bez soli, které může být vhodnější pro pacienty s dnou.

Závěr

Ačkoli kysané zelí má řadu zdravotních benefitů, pro pacienty s dnou může být jeho konzumace problematická. Vysoký obsah sodíku, riziko nadýmání, průjmu a dalších střevních potíží mohou zhoršit příznaky dny. Proto je důležité konzultovat svůj jídelníček s lékařem a případně omezit konzumaci kysaného zelí nebo zvolit vhodnější alternativy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dna vyléčitelná? Život a léčba nepříjemné bolestivé nemoci

Babské rady na Dnu neboli pakostnice: Jak vyléčit dnu přírodní cestou